Trots att Sverige ska vara ett tryggt och inkluderande samhälle där alla behandlas lika inför lagen, finns ett oroväckande stort mörkertal kring diskriminering och våldsbrott mot hbtq+ personer. Rapporter från Diskrimineringsombudsmannen (DO) pekar på att få anmälningar kopplade till diskriminering och hatbrott med hbtq+ koppling utreds och uppmärksammas. Samtidigt visar samma rapporter att många hbtq+ personer utsätts för våld, trakasserier och övergrepp kopplade till sexuell läggning och könsidentitet.
RFSLs trygghetsundersökning från 2024 visar att rädslan för att inte bli trodd eller förstådd hindrar många från att anmäla. Även Kalla faktas granskning ”Våldtagen av en annan man” ger en oroväckande bild. Granskningen undersökte sexuell utsatthet bland homosexuella män och visade att 65 % blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella övergrepp, men bara 10 % av de drabbade anmälde händelsen. Många angav att de var rädda för att inte bli trodda av polisen.
Det är dags att ställa frågan: Varför känner sig inte hbtq+ personer trygga nog att söka rättvisa?
Vi tror att en orsak kan vara en brist på hbtq+ kompetens inom rättsväsendet. Kunskapsbristen skapar en barriär mellan rättsväsendet och de som är i störst behov av dess skydd. Resultatet blir att gruppens utsatthet osynliggörs och att diskriminering, trakasserier och hatbrott mot hbtq+ personer förblir ouppmärksammade och ostraffade.
För att vända på detta krävs kunskap om hbtq+ frågor för alla som arbetar inom rättsväsendet. Byrån mot diskriminering i Östergötland och Antidiskrimineringsbyrån Uppsala erbjuder utbildning som fokuserar på att stärka rättsväsendets kunskaper om hbtq+ frågor.
Utbildningen besvarar frågor som:
- Vad betyder begreppen?
- Vad innebär ett inkluderande bemötande?
- Hur kan diskrimineringslagen tolkas och användas i frågor som rör hbtq+ frågor?
Syftet är att säkerställa att rättsväsendet får rätt verktyg för att driva rättsprocesser som rör diskriminering kopplad till sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Stärkt kunskap om hbtq+ frågor inom rättsväsendet är avgörande för att stärka förtroendet och fånga upp utsattheten innan den leder till ohälsa och ännu större exkludering. Med rätt kompetens kan vi skapa ett samhälle där hbtq+ personer vågar anmäla och kan känna sig trygga i kontakten med rättsväsendet.
Det är dags att rättsväsendet tar sitt ansvar för att skydda hbtq+ personers rättigheter och skapa en inkluderande miljö där alla känner sig trygga att söka den rättvisa de förtjänar.
Oavsett om du är jurist, advokat, domare, nämndsekreterare, kriminalvårdsanställd, juridisk handläggare eller annan roll som arbetar med rättsprocesser – kan du bidra till att stärka skyddet av hbtq+ personers rättigheter.
Se över din och dina kollegors kompetens redan idag.
Sandra Isaksson, ordförande. Byrån mot diskriminering I Östergötland
Vilma Seth, verksamhetschef. Malmö mot diskriminering
Andie Stendin, verksamhetsledare. Antidiskrimineringsbyrån Uppsala