Byrån mot Diskriminering i Östergötland får stöd med 3,9 miljoner från Arvsfonden för projektet ”Koll på lagen junior”

Pressmeddelande från Kammarkollegiet. Publicerat: 2024-06-06.

Syftet med Byrån mot Diskriminering i Östergötlands projektet ”Koll på lagen junior” är att barn ska få ökad kunskap om vardagsjuridik.

– Att veta om något är olagligt eller bara otrevligt är inte alltid så lätt. I vårt tidigare projekt ”Koll på lagen” har vi sett ett stort behov och en efterfrågan att arbeta med lagar och rättigheter med en yngre målgrupp. Det kan till exempel handla om situationer på nätet och i skolan, att bli smygfotad eller vad socialtjänstlagen egentligen innebär, säger Emma Nilsson, projektledare ”Koll på lagen junior”.

Tillsammans med barn på skolor och fritidsverksamheter ska föreningen utveckla ett metodmaterial som ger barnen praktiska verktyg att förstå vad som är olagligt, vilka rättigheter och skyldigheter de har inför lagen, och veta hur de kan agera om de utsätts för ett brott.

–  Vi är väldigt glada över att nu få möjligheten att ta fram ett metodmaterial av och för yngre barn, Vi kommer undersöka vilka situationer barn möter i sin vardag, där det är viktigt att ha koll på vad som kan vara olagligt, men också vilka rättigheter en har och vad en kan göra om en blir utsatt, säger Emma Nilsson.

Genom workshops och samtal med barnen bestäms vilka situationer i vardagen och vilka lagområden som är relevanta för målgruppen. Målsättningen är att ta fram ett fysiskt och digitalt metodmaterial bestående av bland annat filmer, diskussionskort och ett digitalt brädspel.

Metodmaterialet kopplas till läroplanen och kommer att användas i undervisning i skolan, men även i fritidsverksamheter där det kan användas spontant av barnen på egen hand såväl som tillsammans med personal som en del av deras aktivitetsutbud.

Bakgrund

Byrån mot diskriminering i Östergötland är en ideell förening som arbetar för mänskliga rättigheter och mot diskriminering. Föreningen erbjuder juridisk rådgivning och stöd till personer som upplever att de blivit utsatta för diskriminering. De arbetar även med förebyggande verksamhet, bland annat genom utbildningar och informationsinsatser, först och främst mot äldre barn och ungdomar på gymnasiet. Utbildningarna och informationsinsatserna riktar sig till bland annat allmänhet, högstadie- och gymnasieskolor, föreningar, fackförbund och företag.

Arv som utvecklar Sverige – Allmänna arvsfonden är hela Sveriges arvsfond som gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning. Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det. Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2023 fördelades 763 miljoner kronor. Över 10 000 projekt har fått pengar ur fonden sedan 1970.


Detta pressmeddelande publicerades ursprungligen av Kammarkollegiet.

Originalet finns tillgängligt på www.kammarkollegiet.se

För mer information

Mattias Axelsson

Pressansvarig

Kammarkollegiet

Direkttelefon: 08-700 08 63

Växel: 08-700 08 00

Postadress: Box 2218, 103 15 Stockholm

Besöksadress: Slottsbacken 6, 111 30 Stockholm

www.kammarkollegiet.se

Upptäck våra senaste nyheter

Kampen mot brottslighet får inte bli diskriminerande

Östgötska politiker på alla nivåer bör verka för att människor i Hageby och andra potentiella visitationszoner också får ett reellt skydd mot diskriminering, skriver vi...

14 juni, 2024

Kunskap och utbildning. Två viktiga grundpelare i arbetet mot rasism

Idag, den 21 mars är det FN-dagen mot rasdiskriminering. Att det blev just detta datum beror på den rasistiska händelse som inträffade den 21 mars...

21 mars, 2024

Intervju med P4 Östergötland om Dagen mot diskriminering 2023

Den 1 och 2 november anordnade Byrån Dagen mot diskriminering i Norrköping respektive Linköping. Dagen anordnas årligen. I den här intervjun med P4 Östergötland berättar...

6 november, 2023