Praktik

Här nedan kan du se om vi har några praktikplatser att erbjuda samt ta del av några av våra tidigare praktikanters erfarenheter. Håll gärna utkik genom att följa oss på våra sociala medier, när vi söker nya praktikanter kommer det också upp där!

Lediga praktikplatser

Lediga praktikplatser

Byrån mot diskriminering i Östergötland (Byrån) är en ideell organisation som arbetar med mänskliga rättigheter...

011-10 71 31 

info@diskriminering.se

Ansök senast: 10/11/2024

Hur är det att vara praktikant på Byrån?

Våra tidigare praktikanter delar med sig av sina erfarenheter!

Det börjar närma sig min sista dag på Byrån och jag kan inte säga annat än att jag inte kunde valt
en bättre praktikplats!

Som någon som är väldigt engagerad i feministiska frågor och mänskliga rättigheter så var Byrån det självklara valet för mig när jag fick tipset av min lärare. Sen mitt första möte med min handledare som också är kommunikatör på Byrån, när jag gjorde min intervju så har jag känt mig mer välkommen än vad jag någonsin gjort på en arbetsplats.

Byrån är en varm och inklusive arbetsplats där alla anställda kämpar så otroligt hårt för att människor ska få den information om deras rättigheter som dem behöver ute i arbetsliv, skola och vården kopplat till diskriminering. Denna termin blev inte riktigt som jag tänkt mig med mitt egna mående men tack vare de fantastiska människor som arbetar här lyckades jag fullfölja min praktik på ett sätt som fick mig att känna mig inte bara uppskattad men även känslan av att man duger när man vanligtvis kanske kämpar med att känna sig tillräcklig.

Under den här terminen har jag fått ta fram mallar för inlägg och lägga ut material på sociala medier, deltagit på personalmöten, ta fram koncept för en podcast, varit en liten del av volontärutbildningen och även varit med på en föreläsning. Personligen kommer jag ta med mig om hur man är en så inklusive arbetsplats som möjligt, hur jag själv kommer vilja fortsätta utvecklas i arbetslivet men även som person.

Det har varit en fullständig ÄRA att få ha min praktikplats på Byrån och jag hoppas att få fortsätta träffa dem i mitt framtida arbetsliv!

Min praktiktid på Byrån börjar nu lida mot sitt slut efter en hel hösttermin här på en fantastisk arbetsplats tillsammans med underbara kollegor. Jag kommer ta med mig massa lärdomar härifrån. Under min praktikperiod har jag fått vara med i verksamhetens båda delar, den juridiska verksamheten och projekt delen. Detta har givit mig stora erfarenheter över vad verksamheten arbetar med och erfarenheter att kunna bolla flera delar samtidigt.

Gällande den juridiska delen har jag arbetat med den juridiska individärendehanteringen med att bistå vid klientmöten, fått skriva begäran om yttranden, minnesanteckningar och andra liknande uppgifter. Som en del av Byråns projektarbete har jag bistått projektet Koll på lagen genom att utveckla övningar och metoder för att lära unga om vardagsjuridik. Jag har även fått hålla och deltagit i utbildningar och workshops för personal och ungdomar som besöker fritidsgårdar och mötesplatser i Norrköping och Linköping.

Jag är oerhört tacksam över de erfarenheter och utmaningar som jag tar med mig och jag vill rekommendera alla studenter som har ett intresse för mänskliga rättigheter och brinner för att skapa skillnad i samhället att söka praktik hos Byrån mot diskriminering i Östergötland.

Efter en lärorik termin på Byrån är nu min praktik slut. Under min tid här har jag främst arbetet med den juridiska ärendehanteringen. Jag har framför allt bekantat mig med diskrimineringslagen men även annan lagstiftning på nationell nivå som blivit aktuell i ärendehanteringen. Jag har även varit med i framställandet av en rapport om diskriminering i vården och har i och med det även berört internationell lag. Jag har även fått bidra med ett remissvar om Byråns synpunkter till regeringens betänkande om förbud mot rasistiska organisationer. Bortsett från det har jag även varit delaktig i Byråns projekt Koll på lagen som handlar om att stärka ungdomar med kunskap om vardagsjuridik och hur de praktiskt kan ta tillvara på sina rättigheter.

Trots en orolig tid med delvis distansarbete har tiden på Byrån varit allt över förväntan och jag har utan tvekan fått känna på hur arbetslivet kan se ut efter examen. Byrån är en väldigt engagerad arbetsplats med trevliga medarbetare och en bra sammanhållning. Jag är glad att jag fick chansen att göra min praktik på Byrån och rekommenderar varmt Byrån som praktikplats för alla studenter som har ett intresse för mänskliga rättigheter.

Hej på er!

Jag heter Nathalie Barhanko och är halvvägs genom min praktik på 10 veckor hos Byrån mot Diskriminering i Östergötland. Jag studerar för tillfället på det affärsjuridiska master-programmet vid Linköpings universitet och praktiken är det sista jag gör innan jag beger mig ut i arbetslivet efter fem års studier. Jag är väldigt tacksam att jag fick spendera den sista tiden här på Byrån, som är en oerhört engagerad diskrimineringsbyrå och en arbetsplats med trevliga medarbetare som får alla att känna sig välkomna!

Mina arbetsuppgifter har varit många och varierande, främst har jag fått arbeta med den juridiska ärendehantering, samtidigt som jag är med och arbetar fram en rapport om diskriminering i vården. Utöver detta har jag fått vara delaktig i att ta fram underlag till Sveriges bidrag till civilsamhällets parallellrapport om FN:s internationella konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Jag har även fått delta i, att Byrån som remissinstans, fått lämna synpunkter på regeringens remiss av delbetänkande av en effektivare tillsyn över diskrimineringslagen – aktiva åtgärder och det skollagsreglerade området SOU (2020:79). Arbetsuppgifterna är som ni kan se varierande för en praktiserande jurist som mig och är därför en lärorik arbetsplats.

Under den här perioden har jag även fått ta del av verksamhetens utbildnings- och informationsarbete i form av delta i och genomföra workshops för vård- och omsorgspersonal, för elever på gymnasial utbildning samt samarbetsorganisationer. Jag har även fått möjlighet att delta i olika digitala kompetensutvecklingar och på Nordens största forum för mänskliga rättigheter under MR-dagarna!

Trots en praktikperiod under en pågående pandemi har jag upplevt ett trevligt (digitalt) bemötande med en härlig arbetsgrupp och fått handledning med värdefulla råd som jag kommer få användning av i mitt framtida yrkesliv. 

Jag skulle vilja rekommendera alla jurister som har ett intresse för mänskliga rättigheter att söka praktikplats hos Byrån mot diskriminering i Östergötland, det är ett val som jag är fantastiskt nöjd över och jag är stolt över att jag fått praktisera hos Byrån under denna period!

Jag heter Sara-Lina Lock och har precis haft min praktik hos Byrån mot Diskriminering i Östergötland. Jag studerar intersektionell genusvetenskap inom ett mastersprogram vid Linköpings universitet där det fanns möjlighet att göra en kortare praktikperiod på fem veckor. Jag är väldigt tacksam att jag kunde spendera den tiden här på Byrån.

Mina främsta arbetsuppgifter har varit att arbeta fram underlag till en handlingsplan och klimatpolicy för verksamheten samt en rapport om hur Byråns arbete bidrar till och är en del i utvecklingsarbetet med Agenda 2030 och FN:s globala hållbarhetsmål.

Under den här perioden har jag även fått ta del av verksamhetens utbildnings- och informationsarbete i form av workshops för asylsökande samt för vård- och omsorgspersonal. Utöver det har jag fått möjlighet att delta i olika digitala kompetensutvecklingar och fortbildningar.

Trots en kortare praktikperiod än vanligt samt en pågående pandemi har jag upplevt en härlig gemenskap och haft intressanta diskussioner tillsammans med personalgruppen. Jag har dessutom fått god handledning med värdefulla råd och tips som jag kan ha användning av i mitt fortsatta yrkesliv. 

Därför vill jag rekommendera alla med intresse för rättvisefrågor att ta chansen att söka praktik hos Byrån mot diskriminering i Östergötland!

Hej allesammans, mitt namn är Sarmad Goria och jag gör just nu min praktik vid Byrån mot Diskriminering i Östergötland. Praktiken är en del av mina samhällsvetenskapliga studier vid masterprogrammet vid Linköpings universitet. 

Mina arbetsuppgifter vid Byrån omfattar ett antal olika delar. Byrån driver en volontärverksamhet där jag har fått möjligheten att föreläsa om ämnet diskriminering ute på skolor, organisationer och företag. Inom Byråns volontärverksamhet har jag även fått chansen att marknadsföra Byrån vid specifika evenemang, rekrytera nya volontärer till Byråns volontärverksamhet samt utbilda nya volontärer.

Under min praktikperiod har jag även fått chansen att ansvara över två självständiga projekt. Inom ett projekt har jag fått chansen att bistå verksamheten angående FN:s barnkonvention. Fokus har varit på att skapa, utforma och genomföra föreläsningar riktade till barn/ungdomar utifrån barnkonventionen och diskrimineringslagen.

Jag har även fått chansen att bistå verksamhetens projekt ”Koll på jobbet”. Projektet syftar till att säkerställa att ungdomar på yrkesförberedande gymnasieprogram i Östergötland erhåller användbara kunskaper och verktyg för att bättre kunna tillvarata sina rättigheter i arbetslivet och hantera frågor som rör diskriminering. Jag har fått möjligheten att framta en rapport för att analysera hur “Koll På Jobbet” samverkar med FN:s globala hållbarhetsmål.

Jag rekommenderar Byrån mot Diskriminering i Östergötland, det är en superbra arbetsplats med god arbetsmiljö och härliga kollegor.

Karl Stolpstedt (VT20) berättar

Karl Stolpstedt praktiserade på Byrån inom den juridiska verksamheten under våren 2020.

Läs vidare

Om Byrån

Värdegrund

Historia

Jobba hos oss

Organisation

Stadgar

Verksamhetsberättelser

Personuppgiftspolicy

Relaterat innehåll

Engagera dig

Som medlem eller volontär för Byrån mot diskriminering stödjer du arbetet för mänskliga rättigheter och mot diskriminering.

Utbildning

En stor del av vår verksamhet utgörs av information och utbildning till skolor, fackförbund, företag och organisationer.